top of page

El Ball de Gitanes

des de 2013

L'any 2013 arran de la participació del Ball de Gitanes de Lavern als actes del 20è aniversari dels Gegants de Sant Climent, un grup de geganteres i altres persones del poble decideixen crear el Ball de Gitanes, que s'estrena durant la Festa Major d'aquell mateix any.

El Ball de Gitanes tradicional de la Catalunya Nova és un ball de cintes on els dansaires al ballar van formant trenes o cordons segons el pas de la Dansa. L’element principal n’és el pal, coronat per un pom de flors, d’on surten les cintes. Destaca per ser un ball parlat, on els gitanos i gitanes reciten un seguit de versos picarescos.El ball és conformat per alguns personatges particulars, com la capitana o capità, l'estaquirot, els galerons i el grup de gitanos i gitanes que ballen trenant les cintes.

Les actuacions principals del ball tenen lloc durant la inauguració de l'Exposició de Cireres, cap a finals de maig, i durant la Festa Major de Sant Climent, pels volts del 23 de novembre.

El ball ha participat en actuacions i trobades a Premià de Mar, Sant Cugat del Vallès, Valls, Castellbisbal i a l'Ermita de Sant Ramon de Sant Boi..

L'any 2018 el Ball de Gitanes de Sant Climent va acollir la Trobada de Balls de Gitanes en motiu del seu 5è aniversari, amb la participació del Ball de Gitanes de Lavern i el Ball de Teixidores de Sant Andreu de Palomar.

bottom of page