top of page

El Ball del Patatuf

des de 2015

Ball molt estès pel territori català, amb versions diferents però d’origen comú. Era un antic ball de festeig, amb tres picades de mans característiques que probablement són l’origen onomatopeic del nom Pa-Ta-Tuf.

A Sant Climent de Llobregat es recupera per la festa Major de 2015, i és un ball dansat per infants. Es té constància de la presència d’aquest ball amb una partitura documentada a Sant Climent, recollida al llibre “El ball i la dansa popular a Catalunya” d’Aureli Capmany. Els dansaires del Ball del Patatuf porten una indumentària uniforme, caracteritzada pels colors blanc i vermell. Les nenes porten faldilla blanca amb un llaç vermell a la cintura i 3 cireres bordades,  una brusa o samarreta blanca i calcen espardenyes de punta blanca amb betes negres. Els nens vesteixen pantalons amb una cinta vermella i un picarol als baixos, faixa vermella i camisa amb una cirera bordada. El calçat són les tradicionals espardenyes.

La melodia i la dansa del Ball del Patatuf és “El Patatuf de Sant Climent de Llobregat”, que fou recollida per Aureli Capmany en el seu llibre “El Ball i la dansa popular a Catalunya”, editat l’any 1948. La música és interpretada sempre en directe per la formació tradicional amb flabiol, tamborí i acordió, o per una cobla. Les seves actuacions principals tenen lloc durant el Seguici Infantil de l'Exposició de Cireres i durant la tanda de lluïment de la Cercavila de Festa Major.

bottom of page