top of page

L'Exposició de Cireres

Cap a finals de maig, Sant Climent de Llobregat acull l’exposició i fira dedicada al cultiu de la cirera més antiga de Catalunya. L’Exposició de Cireres va néixer fruit de la reivindicació de la pagesia local enfront la voluntat d’instal·lar a Sant Climent el cementiri comarcal, afectant així terrenys dedicats a aquest cultiu. Des de l’any 1976, quan va tenir lloc la 1a Exposició, s’ha anat celebrant de forma ininterrompuda, a excepció de l’any 1977. D’ençà la creació dels diferents balls que han conformat el Seguici Festiu de Sant Climent, aquests han participat d’aquesta festivitat, que per la seva rellevància, es pot considerar la més important el cicle festiu de la població. D’uns anys ençà els Gegants, el Ball de Gitanes i el Ball de Bastons participen, acompanyant les autoritats, en el Seguici Inaugural. Diumenge és el moment del Seguici Infantil, amb la participació del Ball del Patatuf, el Ball de Mocadors i el Ball de Cirearires, tenint així els balls infantils un espai en el marc d’aquesta festa. A banda de les actuacions dels balls durant el cap de setmana de l’Exposició, l’any 2018 s’estrena la representació d’una llegenda local que explica l’origen del cultiu de cirerers, amb els Gegants, els Fomarians i vilantans, com a protagonistes de la història. Aquesta representació teatral, amb un gran protagonisme de la cultura popular, i música en directe, vol esdevenir un acte de referència de la festivitat.

El Seguici Inaugural

Dissabte al matí es dona inici de forma institucional a la festivitat, amb la inauguració de l'Exposició, l'element central de la festa. Aquesta inauguració és precedida pel Seguici Inaugural, amb la participació dels gegants, els capgrossos, el Ball de Gitanes i el Ball de Bastons, els quals acompanyen les autoritats fins a l'Exposició, on té lloc la inauguració. Els elements participants fan una breu tanda de lluïment abans d'iniciar l'acte inaugural, i el Ball de Gitanes executa el seu ball parlat en acabar aquest, just abans que es doni per inaugurada l'Exposició. Cap al migdia, els gegants i capgrossos realitzen la "Tancada" al so del pasdoble "La Climentona", acompanyant les autoritats fins al Casal de Cultura, on continuen els actes.

El Seguici Infantil

Diumenge al matí és el torn dels més petits, amb la cercavila i els balls de lluïment dels balls infantils. L'acte comença amb la baixada del Ball de Ciraraires pel Carrer de l'Església, que continua amb una breu cercavila fins al Casal de Cultura, on el Ball de Mocadors i el Ball del Patatuf s'incorporen al seguici. Arribats a plaça té lloc la tanda de lluïment dels balls infantils, que finalitza amb una ballada popular del Patatuf.

La Llegenda del Cirerer

Amb la voluntat de reafirmar la cirera com a patrimoni local, de defensar el valor cultural, patrimonial, econòmic i ecològic de la pagesia i del conreu de la cirera, junt amb la voluntat de crear tradició a partir d’elements de cultura popular propis de la vila, es crea l’any 2018, intentant aconseguir que esdevingui un acte de referència de la festa, “La Llegenda del Cirerer”, la història que explica perquè Sant Climent cultiva cireres des de temps antics, a partir d’uns personatges ben coneguts, els gegants de la vila, en Climent, la Roser i la Llúcia, i els diables Fomarians, acompanyats de la Porca. La història, basada en el conte editat l’any 2016, i amb el text en vers de l’escriptor vallesà Miquel Desclot, relata com el vell mossèn Anton, després de la desgràcia esdevinguda per l’aparició de la fil·loxera als vinyets de Sant Climent, reparteix eixarts de cirerer entre la pagesia. Però l’aparició d’unes forces infernals fa que les collites no siguin profitoses i els vilatans volen trobar una solució. Gràcies a l’astúcia i bona voluntat de la Llúcia, es signa la pau entre els Fomarians i la Porca, causants del mal, i la pagesia climentona, assumint un acord que permeti que Sant Climent pugui ser, durant molts anys, el poble de les cireres.

Descobreix "La Llegenda del Cirerer"

bottom of page