Els Focs de Sant Joan
des de 1974
El 23 de juny de 1974 va arribar per primera vegada la Flama del Canigó a Sant Climent, per iniciativa del Cintet Pauses i alguns companys més.
Amb la rebuda de la Flama, símbol de la unitat cultural dels Països Catalans, la nostra població celebra aquest acte simbòlic a nivell nacional. Poblacions de totes les comarques del Principat, les Illes, la Catalunya del Nord i el País Valencià, participen en aquesta expressió pacífica i cívica de reivindicar la cultura catalana.
Des de 1974 la Flama del Canigó ha arribat a Sant Climent de forma ininterrompuda, a vegades portada per un nombre reduït de persones i d’altres per una nombrosa caravana de corredors i cotxes: ha tingut arribades discretes i també acollides multitudinàries, ha arribat tot i la calor asfixiant o malgrat la pluja torrencial.
Els primers anys, la Flama s’anava a buscar a Esplugues de Llobregat amb vehicles. Més endavant, grups de joves van decidir portar-la corrents fins a la nostra població. L’any 2008, en motiu de la 35a arribada de la Flama, es va decidir anar-la a buscar directament al cim del Canigó i dur-la amb bicicleta de muntanya fins al poble. Són 24 hores de seguiment i pedalant, amb una ruta de 260 km i gairebé sense dormir, però aquest esforç queda recompensat amb la rebuda de la desena de pobles on actualment es lliura i que encenen les seves fogueres amb la nostra dedicació. Durant aquests anys, s'ha lliurat la flama a les poblacions de Caldes de Montbui, Sant Feliu de Codines, Sant Quirze del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Castellbisbal, Sant Vicenç del Horts, Begues, Torrelles de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i al nostre poble.
Actualment són més d’un centenar de joves i infants que fan el relleu als ciclistes per seguir amb la tradició de dur-la corrents fins al poble: els més grans des de Sant Boi, més nens i nenes s’afegeixen a Viladecans, i l’entrada a Sant Climent compta amb la presència, també, dels més petits de la vila.