top of page

La Festa Major de Sant Climent

El 23 de novembre s’esdevé la diada de Sant Climent, Festa Major de la població. En aquesta data es celebra la tradicional missa, el vermut, la baixada dels gegants, activitats infantils i el ball, i en moltes llars climentones es guisa el tradicional platillo. D’ençà l’any 2013, elements propis de la cultura popular catalana comencen a agafar un paper protagonista en aquesta festivitat. El primer dia de festes, quan es celebra el pregó, les colles de cultura popular surten de diferents punts de la població per trobar-se davant l’Ajuntament on, després d’escoltar el pregó, l’alcalde dona per iniciada la festa amb l’Esclat de Festa Major, on totes les colles ballen conjuntament mentre retrona un castell de focs. El diumenge més proper a la festa es realitza la Cercavila i els Balls de Lluïment, amb la participació dels diferents elements que conformen el Seguici Festiu de la població, així com algunes colles convidades que fan més lluïda la festa. Aquest nou format festiu ha permès generar un espai de trobada on totes les climentones i climentons són convidats a gaudir i participar de la festa, ja sigui com a actuants dels balls i comparses, o com a l’imprescindible públic que omple la plaça per gaudir de les danses i la música tradicional. Altres actes rellevants de la celebració són els Versots i el Correfoc, el sopar popular, la nit jove, la Cursa Popular d'Hivern i el Ball de Festa Major.

L'Esclat de Festa Major

El primer dia de la Festa Major té lloc el Pregó. A 3/4 de 8 del vespre una Tronada i la repicada de campanes donen inici a la Festa Major. En aquest moment, els balls inicien cercaviles simultanis que parteixen de diferents punts de la població per retrobar-se davant l'Ajuntament on es realitza el Pregó. Acabat aquest, el foc, els cohets, la música, el ball i el confetti prenen el protagonisme en un moment apoteòsic: l'Esclat de Festa Major. Seguidament, un cop finalitzat el castell de focs, els Fomarians encapçalen la cercavila fins al Casal de Cultura, seguits, per aquest ordre, del Ball de Bastons, el Ball de Cireraires, el Ball de Gitanes, els Capgrossos i els Gegants, acompanyats dels respectius músics i del públic congregat.

La Cercavila de Festa Major

i la Mostra de Grups Folklòrics

Diumenge de Festa Major té lloc la cercavila amb la participació dels balls que composen el Seguici Festiu de Sant Climent: els Fomarians, el Ball de Bastons, el Ball de Ciraraires, el Ball de Gitanes, els Capgrossos i els Gegants. Un cop a plaça, s'hi afegeixen el Ball de Mocadors i el Ball del Patatuf per executar els seus balls de lluïment.

La creació de l'actual Seguici Festiu és fruit del treball de promoció de la cultura popular, i la voluntat de convertir-la en un eix central de la Festa Major, iniciada per l'associació Geganters i Grallers de Sant Climent el 2009, coincidint amb la celebració de l'Any Amades, en què la tradicional Trobada de Gegants, que es celebrava a mitjans de juny, s'obre a la participació de grups d'imatgeria festiva i balls populars representatius del país, creant així la Mostra de Grups Folklòrics. Aquesta proposta ha anat evolucionant cada any, canviant de dates i format, sempre amb la voluntat de donar a conèixer a la població climentona manifestacions festives de caràcter popular que a Sant Climent no eren presents. L'any 2013, a partir de la 5a edició de la Mostra que coincideix amb la celebració dels 20 anys dels gegants, un grup de dones de la colla gegantera promou la creació del Ball de Gitanes. A partir d'aleshores, el corpus festiu climentó s'ha anat engrandint, encabint a la festa diferents balls i grups d'edat, fins a crear, l'any 2017, el Seguici Festiu, que actualment compta amb els següents elements per ordre d'antiguitat: Gegants (1993), Diables Fomarians (1995, recuperats el 2012), Capgrossos Vells (1995, recuperats el 2019), Capgrossos Nous (2003), Ball de Gitanes (2013), Ball del Patatuf (2015), Ball de Ciraraires (2016), Ball de Bastons (2017), i Ball de Mocadors (2018).

La Cercavila de Festa Major compta amb la participació del Seguici Festiu de Sant Climent i amb la presència d'algunes colles convidades que mantenen l'esperit de la Mostra de Grups Folklòrics, de fomentar l'intercanvi cultural amb altres poblacions, mostrant al públic elements festius que complementin el seguici climentó, tenint especial cura i interès en la qualitat i significació dels balls, les músiques i les festes que representen en qualitat d'ambaixadors. A la Mostra de Grups Folklòrics hi han participat grups vinguts de tota la geografia catalana i de fora, tals com falcons, balls populars, bestiari festiu i de foc, nans i capgrossos, trabucaires i gegants.

Les balladetes dels gegants

El matí del 23 de novembre, diada de Sant Climent, després de la interpretació del Toc de Matinades pels carrers del poble, els gegants executen el seu ball davant l'Alcalde a les portes de l'Ajuntament des d'on, seguidament, acompanyen la corporació municipal a l'Ofici. En acabar, té lloc una ballada a la sagrera de l'Església i seguidament la baixada dels gegants fins a la Plaça Lluís Companys, on s'executen algunes balladetes dels gegants i capgrossos i té lloc el vermut. En acabar, els gegants marxen fins al Casal de Cultura al so de "La Climentona".

bottom of page