top of page

50 anys encenent la Flama

Sant Climent de Llobregat rebrà aquest 23 de juny la Flama del Canigó per 50a vegada de forma ininterrompuda. Aquesta Flama que s'encén al cim del Canigó la mitjanit del 22 al 23 de juny, es reparteix seguidament per arreu dels Països Catalans per encendre les fogueres de la Nit de Sant Joan. Malgrat que la tradició dels Focs de Sant Joan es remunta segles a temps ancestrals, la Flama del Canigó va ser promoguda per joves activistes nord-catalans a la dècada dels anys 50 per tal de recuperar la festivitat dels Focs de Sant Joan i vincular tots els territoris de parla catalana sota un símbol d'unitat.


La Flama del Canigó és conservada durant tot l'any al Castellet de Perpinyà, i el dia 22 de juny és pujada per excursionistes fins al Cim del Canigó on, a la mitja nit, té lloc la regeneració, encenent una foguera amb els feixos de llenya portats d'arreu dels Països Catalans. Des d'allà s'inicia el descens de la Flama, en quinqués i torxes portats pels equips de foc que repartiran la Flama pels pobles i ciutats, creant una xarxa d'unió entre tots els territoris.


Des de l'any 2008, Sant Climent compta amb un equip de foc que puja al Canigó a regenerar la Flama i organitza una de les rutes de distribució amb la participació dels ciclistes. Aquest any alguns representants de la Comissió Focs de Sant Joan de Sant Climent seran els encarregats de portar un dels quinqués amb la Flama del Canigó des del Castellet de Perpinyà fins al cim del Canigó per a la seva regeneració.


Aleshores s'iniciarà el periple del repartiment de la Flama, on els ciclistes travessaran les comarques del Vallespir, Ripollès, Osona, Vallès Oriental, Vallès Occidental fins arribar al Baix Llobregat. Arribats a Sant Boi, els corredors s'afegiran a la comitiva per fer l'entrega a Sant Boi, Viladecans i arribar, pels volts de les 9 del vespre a Sant Climent on, un any més, la tradicional foguera serà encesa amb el foc arribat des del cim del Canigó, la muntanya i la Flama que agermana tots els pobles dels Països Catalans.


Per commemorar la 50a arribada s'ha realitzat enguany una nova samarreta amb el logotip commemoratiu, idea original de Joan Roda il·lustrada per la Glòria Fulquet. Prop de 150 corredors de totes les edats acompanyaran la Flama en la seva arribada a la Plaça Lluís Companys on l'alcalde llegirà el Missatge d'enguany i la Coral la Vall cantarà el Cant del Poble i l'Himne Nacional de Catalunya. En acabar, es convida a coca i cava a tothom per tal d'iniciar la revetlla.



21 visualizaciones0 comentarios
bottom of page