top of page

Un dia trist per la cultura popular. Adéu a Jordi Fàbregas.

Actualizado: 29 ene 2021Avui ha transcendit la notícia de la mort del músic sallentí Jordi Fàbregas i Canadell. La notícia ha entristit el món de la cultura popular on, per a molts, era un referent d’activisme cultural i defensa del patrimoni festiu, especialment del musical.


En Jordi Fàbregas ha estat un recuperador de músiques, creador i difusor, especialment des dels grups de música dels quals ha format part (Primera Nota i El Pont d’Arcalís, entre d’altres), però sobretot com a president de l’associació TRAM i director del Centre Artesà Tradicionàrius (CAT). Va rebre el Premi Nacional de Música (1991), el Premi Nacional de Cultura (1995), la Medalla d'Honor de Barcelona (2006), i el 2020 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi, en reconeixement a la seva dedicació envers la música i la cultura popular.


En la seva vinculació amb les festes tradicionals, ha destacat com a compositor de diversos balls per a gegants i altres entremesos festius, com el “Ball Nou”, el primer ball dels Gegants de Catalunya, i que actualment poden ballar totes les colles que han estat Ciutat Gegantera. També cal destacar, des de fa més de 25 anys, la seva participació com a creador i director dels Ministrils del Camí Ral, formació musical extraordinària que es reuneix únicament per interpretar les músiques del Toc d’Inici de les Festes de la Mercè de Barcelona.

La vinculació d’en Jordi Fàbregas amb el nostre municipi no ha estat especialment prolífica, però l’atzar ha volgut que des del nostre poble el puguem recordar especialment per dos fets: el passat 23 de novembre, els nostres gegants van realitzar el darrer “Ball Nou” en vida del seu compositor. I el 19 de desembre vam gaudir del darrer concert de El Pont d’Arcalís en directe al Casal de Cultura, amb en Jordi al capdavant.


La cultura popular catalana es dol per aquesta pèrdua, però el seu llegat perdurarà en la seva música, els molts projectes que va endegar, i encara perduren, i en les festes d’on en forma part de manera indestriable.


Recupera part del concert de "El Pont d'Arcalís" celebrat a Sant Climent el 19 de desembre de 2020, en el marc del Correllengua i el 1050è.

Recupera el darrer Ball Nou realitzat en vida del seu compositor, i ballat pels Gegants de Sant Climent el 23 de novembre de 2020 a l'interior de l'Església.


91 visualizaciones0 comentarios

Comments


bottom of page